miercuri, 2 octombrie 2013

Lecţia Marsiliei

  La Marsilia, împreună cu Jean-Francois Chougnet, managerul general al MP 2013


MP2013 este sigla sub care, în 2008, Marsilia a câştigat acerba competiţie pentru obţinerea titlului de Capitală Culturală Europeană în Franţa. Ea a reprezentat o surpriză pentru cei care cunoşteau mecanismele de desemnare şi forţa competitoarelor sale: Bordeaux şi Lyon. Succesul echipei din Provence ar putea să ne ofere câteva piste de dezvoltare a dosarului Iaşului pentru acest titlu.
În competiţia franceză, Marsilia avea mai multe puncte slabe. În primul rând, un oraş port, cu o mare densitate de emigranţi africani, cu un nivel ridicat de sărăcie şi infracţionalitate, cu o pondere economică mai curând legată de averile unor mafioţi din fotbal, precum Bernard Tapie, şi cu o ofertă culturală interesantă, dar modestă. Spre deosebire de Bordeaux, al cărui întreg program cultural era concentrat pe cultura înaltă, ”de viţă”, cum subtil au numit-o organizatorii în dosarul de candidatură, dosar care cuprindea o agendă fulminantă de mari manifestări culturale, la Marsilia, oferta culturală a avut în vedere în primul rând o componentă socială şi inovativă. Bunăoară în acest an, spre deosebire de multe alte capitale culturale europene, nu au fost la Marsilia vedete planetare ale filmului sau mari figuri ale box office-ului cultural continental. Au fost, în schimb, o mulţime de ateliere şi workshop-uri în spaţii de rezidenţă în care s-au regăsit tineri artişti din tot spaţiul euro-mediteranean.
Punctul cheie al succesului Marsiliei a fost că pentru prima oară în mod organizat, oraşul a asumat un proiect în numele regiunii. Practic, cheia succesului, aşa cum mi-a dezvăluit-o de curând Jean Francois Chougnet, directorul general al acestui proiect, a fost tocmai cooptarea centrelor regionale din jurul metropolei şi crearea unui consiliu economic comun prezidat de preşedintele Camerei de Comerţ din Marsilia. În fapt, a fost creată o reţea de evenimente şi trasee turistico-culturale foarte bine pusă la punct şi apoi, pe baza acestui proiect comun, fiecare din oraşele regiunii au semnat un acord de parteneriat cu Marsilia şi au sprijinit candidatura acesteia împotriva concurentelor sale din Hexagon. În sfârşit, a doua temă extrem de importantă care a contribuit la succesul dosarului a fost asumarea unei perspective euro-mediteraneene prin punerea în aplicare a unui acord de parteneriat între Marsilia şi Barcelona. Această perspectivă a generat un impact investiţional puternic care a permis, şi cu sprijinul Ministerului Culturii din Franţa, crearea unui unic Muzeu al Culturii şi Civilizaţiei EuroMediteraneene. De asemenea, o altă activitatea spectaculoasă şi inedită a fost crearea unei imense biblioteci virtuale în care cetăţenii obişnuiţi au povestit ce înseamnă pentru ei identitatea euromediteraneeană. Cele două tipuri de activităţi care au jalonat agenda cu mult mai bogată a acestui an arată cum trebuie utilizată dimensiunea europeană, obligatorie în evaluarea oricărui dosar, în raport nu cu cultura de elită, ci în cooperare cu cealaltă dimensiune punctate de evaluatori, anume dimensiunea participativă a cetăţenilor la proiect. Este, în opinia mea, punctul de plecare pe care ar trebui să-l abordăm şi noi, ieşenii, în construcţia dosarului. Dimensiunea noastră europeană trebuie căutată şi în altă parte decât în concertele Cvartetului Voces de la Salzburg, Munchen sau Londra. Oricât de excepţionale ar fi acestea. Ea ar trebui legată de un instrument de formare a publicului şi ar trebui, în mod obligatoriu, structurată tot pe un suport regional şi, poate, transfrontalier.
Lecţia Marsiliei este, cred, chiar aceasta: itinerarii regionale, identitate europeană cu trăsături proprii, diversitate culturală ca factor de îmbogăţire şi ca liant social. Iar din punct de vedere economic,  un consiliu al marilor companii din regiune care să poată oferi, aşa cum s-a întâmplat în acest an cu MP 2013 , 20 la sută din bugetul operaţional al activităţilor din programul Capitală Culturală Europeană. Şi, poate, mai presus de orice, lipsa de inhibiţii în folosirea sărăciei şi subdezvoltării existente drept argumente pentru a sprijini un program câştigător care în cinci ani de zile să-şi arate roadele şi să fie un instrument de dezvoltare economică, mai ale pentru păturile defavorizate.  
Ziarul de Iaşi, miercuri, 2 octombrie 2013

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu