miercuri, 11 septembrie 2013

Monumente in eter



Spaţiul virtual a devenit deja, de vreo câţiva ani buni, a doua noastră casă. El conţine o dimensiune proiectivă, o realitate a imaginaţiei la care în urmă cu ceva timp nu puteam decât visa. Spaţiul virtual ne-a completat existenţa, a dat consistenţă proiectelor imaginare, a făcut posibilă joaca şi căutarea de informaţii până la epuizarea fizică a internautului. E, bineînţeles, ca toate cuceririle tehnologiei, o minune şi un blestem în acelaşi timp.
Spaţiul virtual, cu informaţiile şi motoarele sale de căutare neobosite, este, în egală măsură, o nepreţuită univer­sitate în sine. Poţi afla practic orice de aici, dacă ştii nişte regului elementare de scotocire şi dacă ai o familiarizare minimală cu computerul. Poţi face cursuri on-line, poţi obţine diplome sau, pur şi simplu, poţi scrie sau copia nestingherit o lucrare. Moralitatea este suspendată în lumea internetului, aici unde nu există cenzură decât în ceea ce priveşte secretele militare şi terorismul (sau ţările cu regim autoritar care impun filtre de utilizare pe teritoriul lor). E o lume fascinantă deci, dar nu lipsită de primejdii şi capcane, între care cele mai rele sunt dependenţa şi autismul. Dacă în ceea ce priveşte jocurile, cancanurile sau pornografia se impun cumpătarea şi filtrul critic, pentru potolirea nesfârşitei nevoi de informare, a realei curiozităţi internetul este un remediu activ, fără doze limită, fără contraindicaţii. Un îndemn la perfecţionare căruia trebuie să-i ofere spaţiu şi „combustibil” toate instituţiile publice, cu atît mai abitir cele deschise către serviciul cetăţenilor şi cele care veghează la păstrarea iden­tităţii noastre culturale şi istorice. www.monumenteiasi.ro e un răspuns strălucit la o astfel de cerinţă şi o provocare pentru cei curioşi sau îndrăgostiţi de Iaşi, pentru specialişti şi publicul larg totodată.
Acest site, realizat de Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu Iaşi, este singurul din ţară de o asemenea magnitudine, cu un corp de informaţii care tinde spre exhaustiv, cu un portofoliu de mii de fotografii, planuri şi hărţi, cu o interfaţă simplă pentru cetăţeni. El este rodul muncii unei echipe a direcţiei al cărei suflet a fost Virgil Băbîi, actualul, meritat, director. E un proiect iniţiat în urmă cu zece ani care a avut nevoie de o schimbare de legislaţie, de intrarea României în Uniunea Europeană şi de sute de nopţi de nesomn pentru a fi lansat în spaţiul virtual, pentru a exista şi a fi perfecţionat continuu. Acest produs pune în evidenţă mai multe lucruri: în primul rând menirea esenţială a direcţiilor judeţene pentru cultură şi patrimoniu de a inventaria, clasa, proteja şi pune în evidenţă mărturiile fixe sau mobile, materiale sau imateriale ale trecutului şi identităţii noastre culturale pe care legea le include şi le apără sub denumirea de patrimoniu. Acest site este un exemplu de cum trebuie un serviciu public deconcentrat să-şi realizeze misiunea într-o ţară europeană – prin informaţii accesibile şi prin politici transparente în ceea ce priveşte avizele şi priorităţile.
În al doilea rînd, acest site reprezintă un instrument modern, la îndemîna cetăţeanului informat al secolului al XXI-lea, de a intra în contact cu autorităţile în modul cel mai clar şi confortabil cu putinţă. Aveţi nevoie de un aviz de la direcţie? De o expertiză? Vreţi să ştiţi dacă imobilul în care locuiţi e protejat de lege? Vreţi să îl reparaţi? Nimic mai simplu, intraţi pe site şi veţi găsi pe prima pagină toate răspunsurile. Veţi putea descărca toate formularele şi, după ce aţi verificat ce trebuie să cuprindă dosarul, îl aduceţi pentru a fi înregistrat la direcţie. Componenţa Comisiei Zonale precum şi hotărârile ei sunt postate imediat după fiecare şedinţă lunară. Secţiunea legislativă oferă pe loc textul reglementărilor în vigoare la care se face referire în avizări. Fără cozi, fără nervi, fără birocraţie excesivă.
În fine, site-ul este un instrument nepreţuit pentru specialişti. Cartarea siturilor arheologice printr-un program care utilizează GPS-ul şi analiza din satelit, a fost realizată, în urmă cu câţiva ani, de regretatul Vasile Munteanu, cu fondurile obţinute în urma taxelor de avizare, reprezentând atunci o premieră naţională şi un exemplu pentru toate celelte direcţii din ţară. Apoi analiza istorică a fişelor monumentelor este rodul unui efort titanic al tinerilor istorici de la Institutul „A.D.Xenopol” al Academiei Române: Andi şi Cătălina Mihalache împreună cu Alexandru Istrate, efort ce va continua încă ani pentru a putea discerne profesionist între surse şi izvoare, adesea fanteziste, intrate în legendă şi perpetuate ca atare de pletora de memorians care se ocupă de istoria oraşului. Perfectibilitatea informaţiei, extrema versatilitate a uneltelor, soluţiile tehnice şi softul complex realizat pentru acest proiect de o tînără firmă de IT a unor talentaţi absolvenţi ai şcolii ieşene de informatică, face din acest site o reuşită şi din perspectiva pur tehnică şi, de ase­menea, un model în ciuda unui design sobru, axat pe funcţio­nalitate şi nu pe expresivitate. Varianta în limba engleză, în pregătire, va desăvârşi acest efort lăudabil.
Vizitaţi-l, e un exemplu de succes, e un exemplu de proiect perfect european şi o mină de informaţii şi o firavă alinare pentru dorul de Copou dacă v-aţi mutat în Canada.
Ziarul de Iaşi, 11 septembrie 2013

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu